Dodany: 2011-04-06 11:49:32
images/kuchniameksykanska.jpgf5687.jpgKuchnia meksykańska łączy w sobie tradycje tubylczych Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach papryki i chili.

Dodany: 2011-04-06 11:46:55
images/kuchniafrancuska.jpg93d03.jpgKuchnia francuska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie, wywarła przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Wszystkim smakoszom kojarzy się ze znakomitymi winami, rogalikami, bagietkami, aromatycznymi przyprawami i dużą ilością doskonałych serów.

Dodany: 2011-04-06 11:38:16
images/kuchnia chińska.jpg3d017.jpg Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna ze względu na poszczególne regionu Chin zamieszkiwane przez dane społeczności. Mimo wielu cech wspólnych (np. duża ilość warzyw), między regionami Chin występują bardzo duże różnice pod względem używanych składników, przypraw oraz sposobów przyrządzania. Wyróżnić można różne odmiany kuchni chińskiej.

Dodany: 2011-04-06 11:35:30
images/lasagne.jpg50531.jpgKtóż z nas nie lubi pizzy, smakowitych makaronów, spaghetti, czy włoskich oliwek? Przepyszna i znana na całym świecie kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości aromatycznych przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, tymianek, czy rozmaryn.