Kuchnia meksykańska łączy w sobie tradycje tubylczych Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach papryki i chili.
Kuchnia meksykańska jest dość uboga w składniki, ponieważ wykorzystuje tylko to, co na tych ziemiach można wyhodować. Do najbardziej charakterystycznych dań kuchni meksykańskiej należą tortilla, burrito, enchiladas, tacos i nachos. Kuchnia ta jest kuchnią niezwykle ostrą i pikantną, wszystko za sprawą magicznego chilli. Często można jednak spotkać dania słodko-kwaśne, które powstają poprzez dodanie brązowego cukru. W Polsce niewiele jest restauracji meksykańskich.
Restauracja gdańsk, które wyspecjalizowała się w tej kuchni przyciąga tłumy klientów, ponieważ jest to praktycznie jedyna restauracja gdańsk, w której można zjeść tradycyjne meksykańskie przyprawy. Oprócz tego restauracja gdańsk słynie z meksykańskiej muzyki oraz bogatego i kolorowego wystroju wnętrza. Odnajdziemy w niej zarówno pikantne burritos, jak i pszenne tortille wypiekane według tradycyjnej receptury. Jednak gościom najbardziej smakuje gotowana i przyprawiona kukurydza..