Dodany: 2011-04-06 12:14:34

GoździkiGoździki są obecnie jedną z najczęściej wykorzystywanych przypraw. Mimo tego, że pojawiły się w Europie dopiero w XI wieku – od samego początku cieszyły się ogromną popularnością. Uprawy goździków były przez lata ściśle reglamentowane.  Goździki to drobne, suszone kwiaty goździkowca korzennego.

 

Przez lata za wywóz goździków groziła kara śmierci. Na Zanzibarze mieszkańcy oficjalnym dekretem zobowiązani byli do uprawiania tej rośliny. Goździki były cenne niczym złoto. Obecnie do największych producentów goździków należą Mauritius, Madagaskar i oczywiście Zanzibar. Uprawa goździków wymaga ogromnej cierpliwości. Pierwsze zbiory goździków przeprowadzić można dopiero po około 20 latach od posadzenia rośliny. Oprócz tego zbiory goździków należy przeprowadzić w odpowiednim momencie. Moment ten jest bardzo łatwo przeoczyć, dlatego uprawiający goździki pilnie obserwują swoje rośliny.

 

Zebrane pąki kwiatowe należy wysuszyć. Suszenie odbywa się w pełnym słońcu. Goździki nabierają wówczas swojego charakterystycznego smaku i zapachu. Goździki zachwycają swoim korzennym aromatem. Są lekko piekące, intensywne. W medycynie ludowej stosowane były jako odświeżacz do ust. W kuchni z kolei goździki mają ogromne znaczenie. Szerokie zastosowanie goździków sprawia, że stosowane są one do dań słodkich i pikantnych. Restauracja gdańsk najczęściej wykorzystuje goździki do przygotowywania kompotów, pieczonych mięs, dziczyzny.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Goździki
Nick: