Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna ze względu na poszczególne regionu Chin zamieszkiwane przez dane społeczności. Mimo wielu cech wspólnych (np. duża ilość warzyw), między regionami Chin występują bardzo duże różnice pod względem używanych składników, przypraw oraz sposobów przyrządzania. Wyróżnić można różne odmiany kuchni chińskiej.
Jedną z najbardziej popularnych jest kuchnia pekińska, gdzie podstawą pożywienia są pszenne bułeczki gotowane na parze oraz makaron. Innym rodzajem kuchni chińskiej jest kuchnia kantońska używająca głównie ryżu i drobno posiekanych składników szybko smażonych na woku.
Restauracja gdańsk serwuje również dania pochodząca z kuchni szanghajskiej charakteryzujące się słodkim smakiem (brązowy cukier dodaje się często do dań mięsnych) oraz potrawy kuchni syczuańskiej opartej na wołowinie, bardzo pikantnej słynącej z potraw wędzonych. Oprócz tego restauracja gdańsk specjalizująca się w kuchni chińskiej podaje potrawy fukieńskie znane z najlepszego sosu sojowego, pierożków i wielkiej różnorodności zup. Dzięki takiej różnorodności restauracja gdańsk należy do jednych z najpopularniejszych restauracji chińskich w mieście..