Dodany: 2011-04-06 12:25:32

Ziele angielskieKorzennik lekarski to właśnie roślina nazywana zielem angielskim. Nazwa jak widać jest zupełnie nieadekwatna do prawdziwego pochodzenia rośliny, bo korzennik odkrył Kolumb na wyspach znajdujących się na Morzu Karaibskim.

 

Początkowo roślinę tę uważano za pieprz, i stąd jej inna popularna nazwa pieprz jamajski. W niektórych krajach do dziś pozostały pomyłki w nazywaniu korzennika lekarskiego. W Europie ziele angielskie pojawiło się w XVII wieku. Od razu przypadło do gustu kucharzom i konsumentom. Ziele angielskie to wysuszone owoce korzennika lekarskiego. W smaku ziele jest dość gorzkie, a aromat ma korzenny, nieco zbliżony do mieszkanki gorczyzy, gałki i goździków.

 

Tę mieszankę aromatów doskonale oddaje angielska nazwa przyprawy allspice, co oznacza wszyskie przyprawy. Owoce korzennika lekarskiego zbierane są po przekwitnięciu kwiatów. Następie są suszone, aż do zupełnego wyschnięcia miąższu. Do czołowych producentów ziela angielskiego są między innymi Meksyk, barbados, Jamajka. Restauracja gdańsk wykorzystuje ziele angielskie bardzo często. Zielem przyprawia się potrawy mięsne, sosy, potrawy jarzynowe, zupy i sałatki.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Ziele angielskie
Nick: