Chyba nikt nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez cynamonu. W Polskiej tradycji cynamon jest praktycznie synonimem świąt. Pierniki, cista, ciasteczka, pieczone jabłka, szarlotki to tylko niektóre potrawy nieistniejące bez cynamonu.
Cynamon stosowany jest od wieków. Wzmianki o tej przyprawie znajdziemy nawet w Biblii. Najprawdopodobniej ojczyzną cynamonu są Chiny, gdzie wykorzystywany był jako składnik wonnych olejków. Zapach i smak cynamonu jest niepowtarzalny. Mocno korzenny, nieco pikantny i gryzący. Restauracja gdańsk podkreśla, że w codziennym zastosowaniu najczęśniej wykorzystuje się cynamon mielony, jeśli jednak pragniemy nuty egzotyki warto sięgnąć po korę cynamonową – oryginalną postać cynamonu.
W Polsce cynamon ma wszechstronne zastosowanie. Jest dodatkiem do potraw słodkich – ciast, deserów, do potarw zbożowych – z kaszą, kuskusem oraz do potraw mięsnych – głównie w kuchni Chin i Indonezji. Cynamon wykorzystywany jest także na całym świecie jako dodatek do aromatyzowania mięsa przed pieczeniem, a także jako składnik mięs duszonych.