Dodany: 2011-04-06 11:55:07

Co kształtuje kuchnię danego regionu świataNie od dziś wiadomomo, że kuchnie różnych części świata różnią się od siebie. Zresztą nawet na terenie jednego kraju niejednokrotnie zdarzają się różnice w przygotowaniu tych samych potraw. Dlaczego tak się dzieje?

 

Przede wszystkim kuchnia danego rejonu świata zależna jest od występujących tam produktów. I tak na przykład w kuchni marokańskiej dominuje kozie mięso oraz owoce tropikalne, a w kuchni chińskiej owoce morza. Najczęściej wykorzystywane są miejscowe produkty, które są stosunkowo tanie i łatwo dostępne. Innym czynnikiem wpływającycm na kuchnie w danym regionie jest tradycja. Wiele kuchni opiera się na tradycyjnych przepisach, które korzeniami sięgają kilku wieków wstecz.

 

Jedną z takich kuchni jest na przykład kuchnia grecka. Na smak i wygląd potraw niewątpliwy wpływ ma także tradycja rodzinna. Każda rodzina ma swoje wyjątkowe przepisy, przyprawy czy dania, które przechowywane są od pokoleń. Jedną z takich potraw, która praktycznie u każdego smakuje inaczej jest sałatka jarzynowa. Podaje ją również restauracja gdańsk, jednak jak podkreślają jej kucharze, w domu każdego z nich jest ona nieco inna, mimo że przepis podstawowy jest taki sam.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Co kształtuje kuchnię danego regionu świata
Nick: