Dodany: 2011-04-06 12:17:09

Liść laurowyLiście laurowe kojarzą się większości osób z wieńcami laurowymi, które były oznaką zwycięstwa i bohaterstwa w starożynej Grecji i Rzymie. Wszelkie turnieje kończyły się udekorowaniem zwycięzcy właśnie takim wieńcem.

 

Laur nazywany jest inaczej wawrzynem. W naturze występuje jako wiecznie zielone drzewo lub też krzew. Roślina ta jest charakterystyczna  dla obszarów śródziemnomorskich. Za ojczyznę wawrzynu uznaje się obszar Aji Mniejszej. W Polsce najczęściej spotykamy laur w postaci wysuszonych liści. W innych krajach liście laurowe można kupić w postaci świeżej, zielonej.  Czołowi producenci liści laurowych to między innymi: Gruzja, Irlandia, Melgia, Australia. W kuchni stosowane są niekiedy owoce wawrzynu. Praktycznie każda część rośliny zawiera silne olejki lotne.

 

Liście laurowe mają bardzo wyraźny smak. Jest on gorzkawy i korzenny. Restauracja gdańsk znajduje wiele zastosowań dla liści laurowych. Ważne jest jednak, by uważnie stosować liście laurowe, gdyż ich zbyt duża ilość może zniszczyć smak całej potrawy. Liście laurowe są doskonałym dodatkiem do wszelkich potraw mięsnych. Dobrze komponują się z dziczyzną. Dodawane są do zup, sosów, pieczeni oraz różnego typu marynat..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Liść laurowy
Nick: