Kurkuma bardzo często nazywana jest szafranem indyjskim. Podobnie jak prawdziwy szafran nadaje potrawom złoto-żółtą barwę. Kurkuma w odróżnieniu od szafranu jest o wiele tańsza.
Kurkuma należy do rodziny imbirowatych. W kuchni wykorzystywane są odpowiednio przygotowane kłącza tej rośliny. Kurkumę kupujemy w postaci proszku. Zanim jednak zostanie ona sproszkowana kurkumę gotuje się i parzy. Główni producenci kurkumy to Indonezja, Chiny, bangladesz. Kurkuma stosowana jest do przeróżnych potraw.
Restauracja gdańsk serwująca dania z różnych zakątków świata najczęściej stosuje kurkumę do dań kuchni amerykańskiej – głównie do dań przygotowywanych z jajek. Znajdziemy wśród nich między innymi majonezy, omlety i inne. Kurkuma ma dość łągodny smak i bardzo charakterystyczny zapach. Dania doprawione kurkumą zyskują nie tylko piękną barwę, ale także lekko pieprzowy aromat. Kurkuma dodawa jest także do serów, sałatek, ryżu, ryb. W medycynie alternatywnej znane są lecznicze właściwości kurmumy. Stosowana jest jako środek przeciwzapalny i bakteriobójczy.